Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δρ Χρίστος Κληρίδης, θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης πρέπει να μείνει εκτός της προεκλογικής δίνης, σημειώνοντας πως βρίσκονται πολύ κοντά στην μεταρρύθμιση στις ανώτερες βαθμίδες.
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Δρ Κληρίδης εκφράζει την εκτίμηση ότι η Βουλή μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με την ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων, για να σημειώσει ότι όσον αφορά τη δομή, το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει κατά πλειοψηφία κάποιες επιφυλάξεις, ωστόσο, θέλει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση άμεσα.
«Οι επιφυλάξεις για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (διορισμοί-προαγωγές), λόγω συμμετοχής σε αυτό Γενικού Εισαγγελλέα και Προέδρου Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δεν αποτελούν εμπόδιο για να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση», αναφέρει ο κ. Κληρίδης.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση, είπε πως «έχει σαν στόχο την εκδίκαση όλων των καθυστερημένων υποθέσεων τα επόμενα περίπου δύο – τρία χρόνια, την αναβάθμιση της ποιότητας των αποφάσεων και διασφάλιση ότι ένα νέο εκσυγχρονισμένο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης θα εξυπηρετήσει την κοινωνία, οικονομία και πολίτη», σημειώνοντας ότι «η αρχή γίνεται με την ανώτερη βαθμίδα, ενώ παράλληλα και στη συνέχεια θα αγγίξει τα κατώτερα δικαστήρια».
«Η μεταρρύθμιση, με την οποία συμφωνούν όλοι σήμερα, ως προϊόν συναίνεσης σαν πρώτο βήμα, προνοεί για τη δημιουργία 16 μελών Εφετείου σε Τμήματα ειδικοτήτων (Διοικητικού/Συνταγματικού/Αστικου και Ποινικού), προνοεί για ένα νέο Συνταγματικό Δικαστήριο και ένα νέο Ανώτατο για τις Αστικές και Ποινικές Αναιρέσεις-Τριτοβάθμιο Δικαστήριο, ενώ οι 5.000 περίπου καθυστερημένες υποθέσεις κατανέμονται μεταξύ του Νέου Εφετείου και των δύο νέων Τριτοβάθμιων Δικαστηρίων, Συνταγματικό 9 Δικαστών και νέου Ανώτατου Δικαστηρίου 7 Δικαστών», σημειώνει.
Εξάλλου, συμπληρώνει ότι «γίνεται κατανομή μεταξύ τριών νέων δικαστηρίων και 19 επιπρόσθετων δικαστών, για να χειριστούν τις 5.000 καθυστερημένες υποθέσεις», για να προσθέσει ότι «με σωστό προγραμματισμό και την συνδρομή και των δικηγόρων πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστούν οι 5.000 περίπου καθυστερημένες υποθέσεις τα προσεχή 2-3 χρόνια».
Πηγή : ΚΥΠΕ